Skip to main content

Loslaten of vasthouden?

De winter is begonnen. Zo vlak voor kerst een mooi moment om de balans op te maken. Wat heeft 2020 je gebracht? Waar ben je dankbaar voor en wat was minder of heeft je verdriet gedaan? Door achter te laten wat je niet meer nodig hebt, maak je ruimte om te vinden wat jou vooruit brengt.

Verdriet en dankbaarheid

Voor mij voelt 2020 heel erg dubbel. Het jaar begon met afscheid nemen van mijn moeder, op de laatste dag van 2019. Een periode van verdriet, maar ook van dankbaarheid. Je kunt blijven hangen in de somberheid van het verliezen, maar je kunt ook zoeken naar kleine en grote dingen waar je dankbaar voor bent – ondanks het verlies. Ik koos voor het laatste.

Een paar maanden later ging het huis waar ik ben geboren in de verkoop. Opnieuw een gevoel van afscheid nemen en verdriet. Maar het voelde ook goed. Er woont nu een jong stel, met straks eigen herinneringen aan dit fijne huis.

"Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden."

Eckhart Tolle, leraar en auteur op het gebied van spiritualiteit.

Rust en bezinning
Tegelijkertijd deed Corona haar intrede. Mensen maakten een pas op de plaats en langzaam maar zeker kwam het werk in mijn praktijk stil te liggen. 'Schrik!'
Maar het gaf me ook de ruimte voor rust en bezinning.
En dat was nodig.
Ik kwam terug bij mezelf. En zie daar, ineens kwamen ook mijn klanten terug en is er weer leven in mijn praktijk. Zo is 2020 al met al een bitterzoet jaar geworden.

Wat het nieuwe jaar brengt? Ik heb geen idee. Maar ik stap positief en met een goed gevoel de toekomst in. Daarbij probeer ik, bij de dingen die ik doe, zoveel mogelijk mijn hart te volgen.
Want weet je, soms mag je gewoon de dingen loslaten die jou niet (meer) vasthouden.


Paul Hermans, december 2020


Gerelateerde artikelen:

Ik rouw en ont-wikkel me
Een huis vol herinneringen
Her-inneren
Hoe ga jij om met verdriet?