Skip to main content

de roodborst

Foto: Astrogeert Fotografie

Sinds ik mijn studie als creatief coach begon heeft de roodborst me als symbool begeleid. Al helemaal nu ik in Herkenbosch woon, aan het randje van Nationaal Park De Meinweg. Daar kom ik de roodborst bijna dagelijks tegen.

Inwendig kompas
De roodborst (Erithacus rubecula) is met zijn opvallende kleur en zijn grote zwarte ogen een nieuwsgierige en geliefde vogel. Hij is niet bang voor mensen en waagt zich dicht bij huizen. Terwijl je in de tuin aan het klussen bent, houd hij je nauwlettend in het oog. Het mannetje en het vrouwtje zien er vrijwel identiek uit.

In het voorjaar zingt de roodborst het uitbundigst, maar – anders dan de meeste zangvogels – laat hij zich ook vaak horen in de andere jaargetijden. De roodborst heeft een inwendig kompas dat helpt bij het vinden van de route tijdens zijn trektochten.

"Ik ben in je leven gekomen om je naar nieuwe groei te leiden. De periode van stilstand is voorbij en je leven gaat weer vooruit."

Spirituele boodschap van de roodborst

Symboliek
De roodborst is het symbool voor hoop, zoals de duif dat is voor vrede. Hij staat in positieve zin voor verandering en groei, ontwikkeling van wilskracht, creativiteit, objectiviteit, liefde en mededogen, de kracht van de stem, passie, gids naar de magie van het leven, vertrouwen en hartstocht.
Maar er is ook een andere kant, in de betekenis van weemoed, hartzeer of pijnlijke herinneringen.

Jezelf laten horen
Energetisch staat de roodborst voor de verbinding met en opening van je hart en keel. De verbinding met je hart staat voor liefde, hoop, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen en het vinden van balans.
Je keel staat voor het laten horen van je stem, geluid maken, zingen. Je durft jezelf te laten horen, aan te geven wie je bent, tevoorschijn te komen en luid en duidelijk te zeggen wat jij nodig hebt.