Skip to main content

verlies en verandering

elke verandering begint met een einde

In je leven krijg je te maken met verlies, in welke vorm dan ook. Verlies en verandering horen bij elkaar, dat geldt voor iedereen. Elke verandering in je leven begint met het einde van een vertrouwde situatie: een dierbaar persoon die sterft, verlies van je baan en daarmee een zeker toekomstperspectief, je gezondheid, je relatie of het verliezen van bijvoorbeeld een huisdier.

Tijd en aandacht
Verlies in je leven verweven kost tijd en heeft aandacht nodig. Je toekomst zoals je dacht of hoopte dat die eruit zou zien is ineens anders geworden. In sommigen situaties ben je prima in staat het verlies in je leven te integreren en een nieuwe balans te vinden. Maar soms kan het ook moeilijk zijn. Je wilt graag verder in je leven maar het lukt niet!

Het is alsof je jezelf een beetje bent kwijtgeraakt. Je trekt jezelf terug, terwijl je eigenlijk heel sociaal bent. Je bent door het minste of geringste geïrriteerd en hebt een kort lontje of je begraaft jezelf in je werk of andere activiteiten. Herkenbaar?

Wanneer het niet lukt om je verlies in je leven te verweven wordt het moeilijk om met een open vizier naar de toekomst te kijken.

Ademruimte
Rouw hoort bij een ingrijpend verlies en is voor iedereen persoonlijk en anders. Loop je vast in je rouwproces of vind je het zwaar om alleen te doen? Ben dan niet bang om hulp te vragen. Verdriet delen met anderen werkt heilzaam en geeft opluchting. Of zoals rouwexpert Riet Fiddelaers-Jaspers zegt: "Verdriet moet ademen en heeft 'ademruimte' nodig". Die ademruimte geef ik je graag.

Heb je te maken met verlies of eventuele vragen? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vergoeding
Begeleiding bij verlies en verandering wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Werkgevers en uitkeringsinstanties zijn echter vaak bereid om (een deel) van de gemaakte kosten te vergoeden. Informeer bij je leidinggevende of de HR-adviseur van het bedrijf waar je werkzaam bent of bij het UWV naar de eventuele mogelijkheden.

V. Mols
Docent Omgangskunde, Yuverta mbo, Roermond