Skip to main content

Het grote avontuur

Vrienden en collega's die ontslag nemen, zonder een vastomlijnd plan voor ogen. Ik hoor het steeds vaker, zelfs in deze coronatijd. Mensen met een goede vaste baan stoppen met hun werk. En wat ze gaan doen weten ze vaak nog niet. Het kan een domme zet zijn. En toch…

Ontslag nemen?

What the fuck, is dan vaak mijn eerste gedachte. Want waarom zou je een goede baan opgeven? Een afwisselende baan bij een leuke organisatie of bedrijf met fijne collega's?
“Ik zoek ruimte voor iets anders”, krijg ik dan vaak als reden te horen, of, “ik heb het gevoel dat ik me niet verder kan ontwikkelen”. Beslist goede redenen om ermee te stoppen. Maar om dat te doen terwijl je nog geen duidelijk vervolgplan hebt? En dat midden in deze coronaperiode? Je moet toch zekerheid hebben?

Dat werd mij in elk geval bijgebracht. “Je oude schoenen pas wegdoen wanneer je nieuwe hebt… En het liefst heb je er al even op gelopen, zodat je zeker weet dat ze lekker zitten”! Maar hoeveel mensen zitten er niet vast in banen waar ze niet echt gelukkig van worden? Die iets missen. Passie? Voldoening? Vrijheid? Wat doe je dan? Alles achter je laten en je dromen verwezenlijken?

Richting
Nadat mijn moeder op oudejaarsdag 2019 overlijdt, geef ik mezelf over aan een periode van rouw. Een emotionele periode die me terugkijkend veel gebracht heeft. Een soort van richting. Waar wil ik naar toe in mijn leven? Tijdens de eerste lockdown komt ook steeds meer het besef dat ik niet langer uit angst, onzekerheid of met compromissen wil leven. Ik wil meer vrijheid voelen, ook in mijn werk. Ja, het is een grote stap, zo in het onbekende en weg van de veilige dingen als een vast salaris en sociale zekerheid… en toch heb ik die stap nu gezet!

Mijn vleugels uitslaan
Bijna drieëntwintig jaar heb ik met veel plezier voor de gemeente Venlo gewerkt. Als publieksvoorlichter, als presentator van het televisieprogramma Kijk eens naar Venlo en als pr-medewerker van het Museum van Bommel van Dam. De laatste vijf jaar als loopbaanadviseur en -coach bij Loopbaancentrum Vooruit. Mooie jaren waarin ik me heb mogen ontwikkelen. 

“Waar het verleden je heeft gebracht, staat vast. Hoe je verder reist bepaal je zelf.”

Kirsten Hubbard, auteur en blogger

Dromen
Toch miste ik iets. Het gevoel dat er meer is, dat mijn droom het verdient nagejaagd te worden. En ja, ik vind het best eng, want stel dat het allemaal niets wordt, dat het mis gaat? Wat dan? Dan heb ik gekozen voor mijn vrijheid en geluk en zie ik daarna weer verder. Toch?
Of zoals Veldhuis & Kemper het zo mooi onder woorden brengen in Ravijn...

... als ik iets zou mogen zeggen,
het is geen rechte lijn

En de grens maar iets verleggen
gaat maar zelden zonder pijn

Want de allermooiste bloemen,
groeien vlak langs het ravijn

En om die te kunnen plukken
moet je durven bang te zijn.

In vol ornaat, door de mist
Liever dan, je nooit vergist
Maak een sprong, recht vooruit
Of vliegt de bocht er lachend uit.

Want als de mooiste bloemen groeien,
langs de rand van het ravijn

Dan moet daar ook het beste uitzicht
op je stoutste dromen zijn.


Mijn stoutste dromen waarmaken! Om die reden bouw ik mijn werkzaamheden bij de gemeente Venlo geleidelijk af. Per 1 augustus zet ik me met al mijn passie en kunde in voor mijn eigen bedrijf Roodborst Coaching en Training. Niet alleen op woens- en vrijdagen, zoals nu nog het geval is, maar op alle dagen van de week. Het voelt als het begin van een groot avontuur. Ik heb er zin in!

Voor jou?
Wil jij ook de regie nemen over jouw (levens)loopbaan? Door te onderzoeken wat je écht wil in je (werk)leven? En heb je daarbij een beetje hulp nodig? Dan nodig ik je van harte uit voor een vrijblijvend gesprek in mijn praktijk Roodborst Coaching en Training in Herkenbosch.

Wees welkom!


Paul Hermans, maart 2021