Skip to main content

De mooiste wandeling van Limburg

Wanneer heb jij voor het laatst een lange boswandeling gemaakt? Echt even de tijd genomen voor jezelf? Om met jezelf te ‘zijn’. Een dagelijkse dosis groen houdt je gezond en is bovendien een van de beste manieren om te herstellen van dagelijkse (werk)stress.

De natuur werkt ontspannend voor lichaam en geest. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten, positieve gedachten en creatieve ideeën. Je gaat weer mogelijkheden zien. Het geeft je stemmings- en energieniveau een geweldige boost.

Ik heb het geluk dat ik de natuur binnen handbereik heb. Ik woon in Herkenbosch, aan het randje van Nationaal Park De Meinweg. De ideale plek om te genieten van lange wandelingen in de natuur met mijn partner en Clumber Spaniël Sjonnie.

Meinvennen
Volgens kenners ligt hier ook een van de mooiste wandelroutes van Limburg, de Meinvennenroute. Deze wandelroute is bijna 19 kilometer lang en staat netjes aangegeven langs de paden. De weg kwijtraken is bijna onmogelijk.
Via heidelandschappen met vennen wandel je door moerasbossen met elzen en berken. Op de terrassen stromen de Rode Beek en de Boschbeek, die uitmonden in de Roer. De wandeling is in elk seizoen de ideale manier om even te ontspannen en op te laden. Naast wilde zwijnen en de grote grazers is dit ook het leefgebied van de adder.

Rode Beek
Er loopt nog een prachtige wandelroute door Herkenbosch. De Rode Beek Route is bijna 10 kilometer lang en, ook zonder predicaat 'mooiste wandeling van Limburg', mijn favoriet.
Vanuit kasteel Daelenbroeck volg je de Roer en de Rode Beek, die door zijn hoge ijzergehalte ook echt roodgekleurd is. Door bossen, weilanden en houtwallen loop je verder het drassige natuurreservaat De Turfkoelen in. In vroeger tijden heeft zich hier door het turfsteken een hoogveen ontwikkeld, dat de biotoop van zeldzame planten en de meest uiteenlopende diersoorten is geworden. 

Er op uit!
Voldoende reden lijkt me voor een zondagmiddag-wandeling door het bos. Dus, trek je wandelschoenen aan en ga de natuur in. Het zal je goed doen. We wonen wel in Nederland, dus neem voor de zekerheid je paraplu mee.

Paul Hermans, maart 2019

Gerelateerd artikel:
Heilzaam bosbaden?

"Het is het huwelijk van de ziel met de natuur, die het brein vruchtbaar maakt en geboorte geeft aan de verbeelding."

Henry David Thoreau, essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter