Skip to main content

Werken met je levensverhaal

Onlangs heb ik met een groep studenten van de Kleine Tiki in Breda gewerkt aan hun levensverhaal. Het levensverhaal of de biografie is een opsomming van de belangrijkste momenten van iemands leven. Wie we zijn, is het verhaal dat we over ons leven vertellen. Iedereen heeft een ander levensverhaal, er zijn geen twee mensen met dezelfde.

Werken met het levensverhaal
Biografisch werken geeft verdieping aan loopbaan- of coachingsvragen en bevordert de persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om het leren kennen van je eigen verhaal, om verbanden te zien, een rode draad te ontdekken in je persoonlijke geschiedenis. In mijn praktijk start ik een traject ook graag met het levensverhaal van de cliënt.

De rode draad
Verhalend gaan we op zoek naar samenhang in de gebeurtenissen van het leven. Vanuit het heden gaan we terug naar het verleden en kijken daarbij naar stappen die zijn gezet, zowel privé als op studie- en werkvlak. Naar keuzes die zijn gemaakt, naar beslissende gebeurtenissen uit het leven en naar zaken die nu nog betekenis hebben. Zo krijg je inzicht in je kwaliteiten, valkuilen, drijfveren, patronen en terugkerende thema’s, normen en waarden. Deze inzichten helpen weer bij het maken van toekomstige keuzes.

Een krachtig instrument
Het levensverhaal is een krachtig instrument. Het kan helpen bij verwerkingsprocessen of om bepaalde zaken die je niet meer dienen los te laten. Zo komt er ruimte voor verandering en nieuwe mogelijkheden voor je toekomst. Je krijgt de regie terug over je eigen leven.

...hoe hij ook loopt,
ook al val je,
verdwaal je,

stap voor stap
je eigen weg gaan.
Om jezelf niet te verliezen.

Zoveel verhalen.
Maar het enige dat zinvol is:
je eigen verhaal... *

Meer weten over het werken met je levensverhaal? Neem dan vrijblijvend Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op.

* Passage uit 'Wijk niet af' door Netty Hengeveld


Paul Hermans, februari 2024

Gerelateerde video's:
autour d'un Garçon, the movie © 2015
portrait moral © 2015

"Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen" **

Søren Kierkegaard (1813-1855), Deens filosoof en schrijver.

** Het citaat "Livet forstås baglæns, men må leves forlæns" bestaat niet zelf, maar de betekenis achter de woorden is terug te vinden in Kierkegaard’s dagboeken.