Skip to main content

Werken met subpersonen

Je kent ze beslist, die innerlijke stemmetjes die geregeld van zich laten horen. Ons innerlijk bestaat uit een ware verzameling ‘ikken’ of subpersoonlijkheden met allemaal een eigen stem en gevoel. Zij bepalen een groot deel van ons gedrag en hoe andere mensen ons zien.

Persoonlijkheid
Wat we ons karakter of onze persoonlijkheid noemen, is dus eigenlijk een hele verzameling subpersonen. Vergelijk je persoonlijkheid gemakshalve eens met een bus vol passagiers. De bus is je persoonlijkheid en de passagiers zijn delen daarvan, subpersoonlijkheden. De passagiers kunnen verschillende plekken in je bus innemen. Sommigen zitten bijna altijd vooraan, weer anderen zijn meer verdrongen en zitten ergens halverwege of zelfs achteraan. Onze persoonlijkheid bestaat dus uit een heleboel verschillende deelpersoonlijkheden met elk hun eigen gedachten, emoties, eisen en wensen.

Wezenlijke elementen van jezelf
Er zijn geen ‘goede’ of ‘slechte’ subpersoonlijkheden. Alle subpersonen zijn wezenlijke elementen van jezelf, hoe negatief ze er misschien in eerste instantie uitzien. Ze zijn pas schadelijk als ze je beheersen. In principe hebben deelpersoonlijkheden allemaal een goede achtergrond. Als je kijkt naar hun bedoelingen, dan zit er altijd positiviteit achter. Doordat ze in patronen zijn vastgeraakt, kan het zijn dat ze een negatieve uitwerking hebben gekregen. Wanneer je daar doorheen kijkt, kun je hun verborgen kwaliteiten ontdekken en gericht inzetten.

Chauffeur van je eigen bus
Bekende subpersonen zijn de pleaser, de pusher, de perfectionist, de innerlijke criticus, de drammer, de verantwoordelijke, de sloddervos of bijvoorbeeld de clown.

"Ik heb gevoelens, ik ben ze niet. Ik heb gedachten, ik ben ze niet".

De Kleine Tiki, School voor kunst, coachen en persoonlijke ontwikkeling, Breda

Door inzicht te krijgen in de innerlijke dynamiek van je persoonlijkheid laat je je niet overheersen door je ‘stemmetjes’. Zo kom je niet automatisch in een subpersoon terecht maar heb je de keuze of je je met dat specifieke deel van jezelf identificeert, of niet. Of in ieder geval dat je je meer bewust wordt dat je in een subpersoon ‘schiet’. Zo word je de chauffeur van je eigen bus.

Innerlijke criticus
Neem bijvoorbeeld je innerlijk criticus. Die stem van binnen die je vertelt wat je allemaal verkeerd doet, welke fouten je maakt, hoe vreselijk je tekortschiet in alles wat je doet of hoe afschuwelijk je er uitziet. Soms is de boodschap nog harder en vertelt je innerlijke criticus je dat je niet deugt, dat het nooit iets zal worden met jou. Door je criticus beter te leren (h)erkennen en zijn verborgen kwaliteit(en) naar de oppervlakte te brengen, kan hij of zij getransformeerd worden. Een goede eigenschap van je criticus kan zomaar zijn of haar onderscheidingsvermogen zijn.

In gesprek
Met welke sub zou jij het gesprek aan willen gaan? Welke sub wil jij beter leren kennen? Ik ontdek graag samen met jou welke primaire subpersonen grip op je hebben. Je gaat ervaren of het mannen of vrouwen zijn, of ze jong zijn of oud. Wat willen ze je vertellen en welke, vaak beschermende, functie hebben ze in je leven? Je leert spelen met je subpersonen in plaats van je door hen te laten overheersen.

Wil je je subpersonen beter leren kennen en weten wat ik voor jou kan betekenen?  Neem dan vrijblijvend Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op.


Paul Hermans, december 2023