Skip to main content

Pubers en weerstand

Docenten krijgen regelmatig te maken met leerlingen die de hakken in het zand zetten of de kont tegen de krib gooien. Vooral wanneer je ze met veranderingen confronteert, of bijvoorbeeld beperkingen oplegt die ze als oneerlijk ervaren, is de kans op weerstand groot. Het is een troost dat bijna elke docent het tegenkomt, maar in de praktijk is het soms best lastig.

Wakker schudden
Pubers kunnen best confronterend zijn met hun gedrag. Op uitnodiging van Yuverta Roermond heb ik een workshop met het thema Pubers en Weerstand mogen begeleiden. We hebben de ontwikkeling van het puberbrein besproken en de gevolgen hiervan op het gedrag van de leerling. Wat kun je doen om, ondanks de verschillende denkbeelden, toch in verbinding en gesprek te blijven?

Weerstand verbeeld
Kunst kan, net als pubers, ook confronteren, een spiegel voorhouden en wakker schudden. Daarom nam ik de docenten in een visualisatie mee naar de eigen puberteit en de weerstand die daarbij hoorde.

Ze lieten een persoonlijk beeld ontstaan dat bij deze periode in hun leven paste. Daarvan werd een sjabloon gemaakt. In de lijn van kunstenaar Banksy, die wereldberoemd is geworden met zijn politiek geladen graffitiwerken, hebben de docenten dit beeld/sjabloon als ware graffitikunstenaars op papier gezet. Door zich zo te verbinden met de eigen ervaringen kunnen ze zich beter verbinden met de belevingswereld van hun leerlingen.  

Persoonlijk geraakt
Naast de kunstwerken die zijn ontstaan werd vooral duidelijk dat weerstand als iets positiefs ervaren mag worden. Iemand die weerstand vertoont, wordt op een of andere manier persoonlijk geraakt. Ga het gesprek aan om erachter te komen wat de leerling als ‘oneerlijk’ of ‘bezwaarlijk’ ervaart. Als je weet waarom er weerstand bestaat bij de leerling, heb je al veel gewonnen.

Heb jij ook interesse in de workshop Pubers en weerstand voor jouw docententeam? Neem dan vrijblijvend Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op. 


Paul Hermans, oktober 2022

"Een beeld zegt meer dan duizend woorden."

Fred R. Barnard, Amerikaans advertising manager