Skip to main content

De hond als spiegel

Coaches leren kennen en hun werkwijze, daar word ik blij van. Ik had van spiegelen met honden gehoord, maar het zelf nog nooit ervaren. Het is een methodiek waarbij de coach gebruik maakt van de hond om mij te laten zien en voelen wat het effect van mijn eigen gedag is. Zo werd mij vandaag een spiegel voorgehouden door deze leukerd. Hij heet Aiden, een Scheltie van 6 jaar. 

Een spiegel voorhouden
Honden communiceren door middel van houding, gedrag en energie. Zij reageren op de signalen die wij geven. Zo laat de reactie van Aiden zien wat het effect is van de signalen die ik hem geef. Hij spiegelt me als het ware. Hij reageert op dat wat ik zeg, zowel verbaal als door mijn lichaamstaal.

Eerlijk en oprecht
Dominique van Hondenbureau SAMen in BAlans (SAMBA) maakt als coach de vertaalslag van dat wat ze ziet naar de vraag die ik heb ingebracht. Het fijne van werken met dieren is dat ze altijd eerlijk en oprecht zijn. Een dier heeft geen dubbele agenda. Ik krijgt precies terug wat ik geef en dat is grappig en ook een klein beetje confronterend. Aiden voor de gek houden? Vergeet het maar! Honden prikken daar meteen doorheen en zijn in staat je ware intenties te zien.

Focus
Spelenderwijs laat Dominique mij kleine oefeningen met Aiden doen. Door haar systemische manier van werken wordt mijn belemmering snel zichtbaar en ontstaat er ruimte voor verandering. Ik weet wat me te doen staat… Focussen! Ik vind namelijk heel veel leuk en laat me daardoor afleiden. Het liefst zou ik alle leuke dingen willen doen die op mijn pad komen. Hierdoor raak ik soms op een zijspoor van datgene waar ik écht mijn energie in wil stoppen. Daar ga ik mee aan de slag.

Blinde vlek
Als coach heb je ook je blinde vlekken. Fijn hoe Dominique en Aiden vandaag voor verheldering hebben gezorgd. De volgend keer komt Dominique naar mijn praktijk in Herkenbosch, om op haar beurt te ervaren hoe creatieve coaching leidt tot inzicht en ruimte.

Wil je weten wat deze manier van coachen voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op. 


Paul Hermans, augustus 2022

"Be the person your dog thinks you are."

J.W. Stephens, Amerikaans auteur en liefhebber van honden en paarden