Skip to main content

Contact met je kern

Het bewandelen van labyrinten, ik ben er gek op! Het lopen van een labyrint symboliseert een reis naar binnen, naar je kern. Waar je in een doolhof je weg verliest, vind je in een labyrint je weg! Je gaat het labyrint namelijk naar binnen en weer naar buiten via één en dezelfde weg. Je kunt er niet in verdwalen.

Tijdens onze meivakantie ontdekken we in de heuvels van Ibiza, hoog boven de zee, maar liefst twee labyrinten. Ik kan de verleiding niet weerstaan om ze te bewandelen. Stap voor stap volg ik het spiraalvormige pad en stel ik mezelf een vraag die me al langer bezighoudt. Met aandacht en op mijn eigen tempo loop ik naar het hart van het labyrint. Daar word ik even stil in mezelf. Het blijft bijzonder hoe inzichten en antwoorden bijna als vanzelf naar boven komen. Ook nu. Alsof mijn focus meer scherpte krijgt. Als dank laat ik een schelpje achter. Dan loop ik dezelfde weg weer naar buiten.

Loslaten
Het labyrint is een krachtig instrument om antwoorden te vinden op levensvragen die je bezighouden. De weg door een labyrint bestaat in principe uit drie delen: De weg naar binnen staat voor loslaten. Wees je bewust van de intentie waarmee je het labyrint betreedt of de vraag die je gekozen hebt. Maak je hoofd leeg van dagelijkse zorgen en ontspan. Loop dan bewust naar binnen.

Ontvangen
Terwijl je naar het centrum loopt, observeer je je proces. Wat gebeurt er met je gedachten? Wat voel je in je lijf? Welke emoties ervaar je? Neem het waar zonder oordeel. De tijd in het centrum betekent ontvangen. Wellicht heb je, net als ik, jezelf een vraag gesteld die je bezighoudt? In het centrum neem je je rust en stel je open voor inzichten of antwoorden die zich aandienen. Voel wat er gebeurt en gun jezelf zoveel tijd als nodig.

Reflecteren
Het is belangrijk om het labyrint ook bewust weer uit te lopen. De weg naar buiten gebruik je om dat wat je hebt mogen ontvangen een plek te geven. Het geeft je de tijd om te reflecteren op je gedachten of dat wat je hebt gevoeld.

Weer in contact met je kern
Ik vind het bewandelen van een labyrint een fijne manier om bij je kern te komen. Niet iedereen heeft er echter een in de achtertuin. Gelukkig zijn er ook andere manieren. Door gerichte creatieve oefeningen kom je ook (weer) in contact met je kern en krijg je diepere inzichten in jezelf. Wil jij met meer vertrouwen en rust je eigen weg kunnen bewandelen? En zoek je daarbij een gids die je op je reis begeleidt, uitdaagt en spiegelt? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Mijn vraag?
Wellicht ben je nieuwsgierig naar de vraag die ik mezelf heb gesteld in het labyrint? En het antwoord? Ik kan verklappen dat het te maken heeft met een driedaagse training voor coaches en loopbaanadviseurs die al langer in mijn hoofd zit. De tijd is aangebroken deze nu écht in de wereld te zetten. Zo gauw het meer vorm heeft gekregen lees je er alles over op deze website en mijn social media kanalen. Wordt vervolgd!


Paul Hermans, juni/juli 2022

"The only person who can solve the labyrinth of yourself is you."

Jeremy Denk, pianist, Scarlatti-ratelaar, Schumann-bedwinger en Stockhausen-virtuoos ineen