Skip to main content

Trouw zijn aan jezelf

Je mening naar voren brengen. Voor jezelf gaan staan en je eigen pad kiezen. Doe jij het? Of pas je je aan de verwachtingen van anderen aan en vind je het belangrijk wat anderen van je vinden? Als je heel eerlijk bent: hoe trouw ben jij dan aan jezelf?

Trouw zijn aan jezelf betekent trouw zijn aan wat je van binnen voelt en daarnaar handelt. Het betekent jezelf toestaan om je mening uit te spreken en nee te zeggen, ook al voel je de angst om daardoor afgewezen te worden. Voor mij betekent het ook dat de relatie met mezelf goed is. Dat ik eerlijk ben naar mezelf, luister naar wat ik nodig heb en de vrijheid voel om daarin mijn eigen weg te volgen.

Ongezonde relatie vs. zelfliefde
Werkt het zo makkelijk? Ja. Is het makkelijk? Nee, vaak niet. Want wat als de ander me niet meer aardig vindt? In een vorige relatie had ik ook de neiging me aan te passen. Dat leek gemakkelijker dan de confrontatie aangaan. Ik zei altijd maar ja, liep me continu te verontschuldigen en sprak mijn eigen behoeften niet meer uit. Ik raakte mezelf steeds verder kwijt, terwijl het gevoel dat er in deze relatie iets niet goed zat bleef.

Door (opnieuw) te leren voor mezelf en mijn behoeften op te komen en mezelf vaker uit te spreken, kwam ik weer dichter bij mezelf te staan. Zo kwam er ook een einde aan een ongezonde relatie en dat is terugkijkend ook goed zo. Wil jij ook (weer) trouw zijn aan jezelf? Dan is liefde voor jezelf het sleutelwoord. Jij doet er net zoveel toe als een ander! Dus durf te luisteren naar wat jezelf te zeggen hebben.

Hoe dan?
Trouw zijn aan jezelf begint bij eerlijk zijn naar jezelf toe. Door contact te maken met wie jij werkelijk bent. Maar ook door jezelf toe te staan om alles te mogen ontvangen waar jij van binnen naar verlangt. Dat doe je onder andere door:

Jezelf op 1 te zetten
Door te beseffen dat jij er net zoveel toe doet als een ander hoeft je jezelf niet (meer) kleiner te maken. Jij bent net zo belangrijk als een ander! Zet jezelf dus op de eerste plaats.

Je overtuigingen te onderzoeken
Denk je nu: "Ja maar... jezelf op 1 zetten is toch heel erg egoïstisch", of een andere belemmerende overtuiging? Probeer er dan eens achter te komen waar die gedachte vandaan komt. Zit er wellicht een diepere overtuiging onder die je belemmert om trouw te zijn aan jezelf? Hoe zou je leven eruitzien als je deze overtuiging niet meer zou hebben? Wat zou er dan allemaal mogelijk zijn?

"Laat nooit de angst om wat anderen van je denken, je stoppen om jezelf te zijn."

auteur onbekend

Bewust naar je onderbewuste te luisteren
Luister naar wat je onderbewustzijn je te vertellen heeft. Geef aandacht aan datgene wat jij ten diepste wilt en waar jij naar verlangt. Redeneer het niet meteen weg door te denken ‘dat kan ik niet’. Luister en handelt naar wat je écht belangrijk vindt, des te trouwer ben je aan jezelf.

Jezelf tijd en ruimte te gunnen
Trouw zijn aan jezelf gaat niet vanzelf en ook niet van vandaag op morgen. Doe het stap voor stap. Laat je zevenmijlslaarzen thuis en vier je kleine overwinningen. Je zult zien dat deze weer naar grotere stappen leiden én naar grotere overwinningen. Jij bent het waard en je mag er zijn, net zoals ieder ander.

Waar wil jij trouw aan zijn?
Een kleine oefening om trouw te zijn aan jezelf: Benoem drie gebeurtenissen uit de afgelopen twee weken waarvan je het gevoel hebt dat je niet trouw aan jezelf bent geweest.

Schrijf voor iedere gebeurtenis eens op hoe het zou zijn wanneer je WEL trouw aan jezelf zou zijn geweest? Wat zouden de gevolgen hiervan kunnen zijn? Schrijf dit kort en bondig op.

Van welke van de drie word je het meest blij?

Neem dan nu een A5 kaartje en maak daarop een tekening over datgene wat jou het meest blij maakt wanneer je trouw aan jezelf was geweest. Maak het kleurrijk! Je kunt natuurlijk ook een kaartje kopen dat past bij jouw gevoel.

Formuleer aan de hand van je tekening (of kaart) een wens voor jezelf. Waar wil jij de komende tijd trouw aan zijn? Die tekst zet je op de achterkant. Adresseer de kaart aan jezelf en doe hem op de post.

Met Valentijnsdag voor de deur is dit toch een ultieme vorm van zelfliefde? Een liefdevolle reminder hoe je trouw kunt zijn én blijven aan jezelf.

Want ik hou van jou
Is niet de sleutel tot de ander
Maar ik hou van mij
Al klinkt het bot en slecht
Want wie van zichzelf houdt
Die geeft pas echt iets kostbaars
Als hij ik hou van jou
Tegen een ander zegt. * 


Paul Hermans, februari 2022


* uit 'Ik hou van mij', Harrie Jekkers (1997)