Skip to main content

Zweverig?

Om beter naar je gevoel en onderbewuste te kunnen luisteren, gebruik ik in mijn coachsessies regelmatig meditaties en visualisaties. Bij sommigen roept dat (eerst) weerstand op: ‘Dat is mij te zweverig!’
Ik snap eigenlijk nooit zo goed wat ze daar dan mee bedoelen? Zweverig? Als je het mij vraagt wordt het eerder gebruikt als excuus. Uit angst voor het onbekende wellicht? Dat vind ik jammer. Daarom deze pleidooi voor méér van die zogenaamde ‘zweverigheid’.


Zweverig (bijvoeglijk naamwoord)
Volgens de Dikke Van Dale kent ‘zweverig’ een aantal betekenissen:
1) Duizelig
2) Licht in het hoofd
3) Zwevend
4) Vaag/onduidelijk.
Word je duizelig van mediteren of visualiseren? Nee, tenzij je erbij op je kop gaat staan. Licht in je hoofd? Niet echt nee. Wellicht dat je wel meer ruimte (en rust) ervaart, maar daarover zo meer. Zwevend? Een vliegtuig zweeft of een vogel of wellicht superman. Vaag? Als in niet concreet? Graag overtuig ik je van het tegendeel.

Mediteren
Laten we bij het begin beginnen: Wat is het verschil tussen mediteren en visualiseren? Als je gaat mediteren dan focus je op je ademhaling, een gevoel of bijvoorbeeld een voorwerp. Terwijl je dat doet zijn je gedachten even niet belangrijk. Natuurlijk is er is geen aan- of uitknop voor je gedachten, ze komen en gaan vanzelf. Maar telkens als er een gedachte in je opkomt, focus je je aandacht weer op datgene waar je me bezig bent... je ademhaling bijvoorbeeld. Zo verdwijnen je gedachtes naar de achtergrond en ben jij meer aanwezig in het moment, in het hier en NU (lees ook Zen als je hond?).

Jeuk
Als je mediteert dan land je meer in je lijf. Hierdoor vind je (meer) innerlijke rust en voel je je vrij van stress. Zelfs al na maar tien minuten mediteren! Heb je moeite met je concentratie? Luister dan eens naar een geleide meditatie, waarin je precies verteld wordt wat je moet doen. Op YouTube staan er een heleboel. Je moet alleen nog de meditatie vinden die bij jou past. Want eerlijk is eerlijk, er staan ook meditaties op waar ik jeuk van krijg. Die met een overdreven trage en diepe stem zijn ingesproken. Waarschijnlijk dát wat jij als ‘zweverig’ bestempelt. Gelukkig zijn er ook genoeg fijne down-to-earth meditaties te vinden die heel concreet zijn.

Visualiseren
Waar je je bij meditatie richt op het moment, maak je bij het visualiseren gebruik van je verbeeldingskracht, je fantasie. Je fantasie is je grootste gave. Niet voor niets zei Albert Einstein: “Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.” We fantaseren en visualiseren allemaal, bewust en onbewust. Jij ook! Je hersenen maken daarbij geen verschil tussen wat je met je ogen open óf met je ogen dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen. Als je een actie in gedachten oproept, stimuleer je dezelfde hersengebieden als wanneer je deze in het écht doet. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Het onbewuste
Tijdens een visualisatie laat je vanuit je onbewuste een beeld naar boven komen. Stel, je loopt steeds tegen eenzelfde uitdaging of weerstand aan in je (werk)leven. Visualiseren kan dan een goede manier zijn om erachter te komen waar dit vandaan komt. Je volgt de beelden die in je opkomen en ervaart de daarbij behorende gevoelens, emoties en gedachtes alsof het echt gebeurt. Zo kan je onbewuste je laten ‘zien’ wat er speelt. Hier kun je vervolgens, al dan niet begeleid, mee aan de slag gaan.

Geleide visualisaties
Net als geleide meditaties heb je ook geleide visualisaties. Vaak begin je met een korte ontspanningsoefening, een meditatie eigenlijk, om helemaal aanwezig te zijn in het moment. Dan begint het verhaal en ga jij in je verbeelding mee in beelden, geluiden, geuren en gevoelens. Door na afloop te reflecteren op datgene wat er naar voren kwam, verandert het ook in je bewuste dagelijkse leven. Best concreet als je het mij vraagt!

Ben je nog niet overtuigd? Is het voor jou toch nog te zweverig? Dan zou je zelf eens een geleide meditatie/visualisatie kunnen ondergaan. Probeer het maar eens! Wil je een begeleide visualisatie ondergaan en er na afloop met mij over praten? Dan kan dat natuurlijk ook. Neem dan contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat je meenemen in de wereld van je verbeelding.


Paul Hermans, september 2021

“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.”

Albert Einstein (1879-1955), Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige en uitvinder van de relativiteitstheorie.