Skip to main content

Er zit afscheid in de lucht

Of het nu gaat om een verhuizing, een vriendschap die overgaat, een relatiebreuk, scheiding of de dood van een geliefd persoon. Afscheid is overal. Er kan van alles aan de hand zijn, waardoor een afscheid nadert. De maand juli stond bij mij in het teken van afscheid nemen van collega’s en werkrelaties... en van onze hond Sjonnie. Dat laatste zag ik niet aankomen.  

Bijna drieëntwintig jaar heb ik voor de gemeente Venlo gewerkt. In die jaren heb ik met plezier met veel collega’s mogen (samen)werken. Toch had ik het laatste jaar het gevoel dat ik iets miste. Dat heeft me dit voorjaar doen besluiten de gemeentelijke organisatie te verlaten. Voor mij een grote stap om alle zekerheden overboord te gooien en mijn hart te volgen. Toch heb ik die stap gezet en werk ik vanaf nu alleen nog voor mijn eigen coachbedrijf. Een beslissing die hoe dan ook met afscheid nemen verbonden is. Iets dat ik niet altijd even gemakkelijk vind en vaak met gemengde gevoelens gepaard gaat. Al helemaal nu ik plotseling afscheid heb moeten nemen van onze Clumber Spaniël Sjonnie.

Jong geleerd?
Afscheid nemen doe je een leven lang. Eigenlijk begint de eerste confrontatie met afscheid nemen al bij je geboorte. Je zit lekker warm in de schoot van je moeder en dan word je op een dag de wereld in geduwd. Daar is het eigenlijk zo gek nog niet en je leert erop vertrouwen dat op een gevoel van angst, uiteindelijk ook een gevoel van troost volgt.
Er volgen meer afscheidsmomenten: Je gaat naar een andere school, je verhuist of voor het eerst gaat een huisdier dood. Je neemt afscheid van een grootouder, je eerste liefde, een vriendschap. En wat dacht je van een mogelijke echtscheiding, een verandering van baan of het overlijden van een ouder? Allemaal momenten van afscheid, klein en groot, die je confronteren met verandering. Of je dat nu wilde of niet. Afscheid nemen hoort bij het leven, maar dat maakt het niet gemakkelijker. Dat ik onverwachts afscheid moest nemen van onze hond heeft er bij mij flink ingehakt. Stoppen met mijn baan bij de gemeente was een eigen keuze. Onze Sjonnie had ik graag nog heel wat jaren bij me gehad. Het zet de vreugde van een nieuw toekomstperspectief even in de schaduw. 

Gemengde gevoelens zijn normaal
Dat je bij een (naderend) afscheid gemengde gevoelens kunt hebben, is niet raar. Al geldt dit in de meeste gevallen natuurlijk niet voor de dood. In situaties als een nieuwe baan, een nieuwe woonplaats of een nieuwe levensfase zul je echter zowel opluchting en enthousiasme kunnen voelen, als melancholie over gedane zaken en het naderend afscheid.

“Thanks for being all the things I had to say goodbye to.”

Lenka Kripac, popzangeres, songwriter en actrice

Dat tegenstrijdige voel ik op het moment ook. Ik heb heel veel zin om tijd en energie in mijn eigen zaak te stoppen. Tegelijkertijd vind ik het jammer dat ik straks geen collega’s meer heb om even mee te sparren of een geintje mee uit te halen. Ook het overlijden van onze hond voelt dubbel. Ik ben intens verdrietig dat Sjonnie er niet meer is en tegelijkertijd opgelucht dat hem een lange lijdensweg bespaard is gebleven. Al die gevoelens probeer ik toe te laten, al zijn ze nog zo tegenstrijdig. Het mag er allemaal zijn. Door acceptatie kan ik met mijn negatieve gevoelens die soms de kop op steken beter omgaan.

Geef woorden aan je gedachten
Vind jij afscheid nemen ook moeilijk? Wat kan helpen is praten over wat je doormaakt, met mensen die je vertrouwt. Geef aan dat je probeert om je gemengde gevoelens te begrijpen en vraag de ander om naar je te luisteren. Het zelf uitspreken is vaak het begin van het accepteren dat er iets verandert of aan het veranderen is in je leven. Wat ook helpt is afleiding zoeken door fysieke dingen te doen: hardlopen, tuinieren, fietsen, dansen. Beweging zorgt ervoor dat je meer endorfine aanmaakt, het zogenaamde gelukshormoon. Dat helpt je weer beter te relativeren.

Richt je gedachten op wat er WEL is of was
Het klinkt misschien raar wanneer je net een ingrijpende verandering meemaakt, maar in ieder afscheid zitten ook mooie herinneringen. Altijd! Mooie herinneringen aan de leuke tijd met je collega’s, die nu ex-collega’s worden. Aan je eerste verliefdheid, toen alles nog goed was tussen jou en je inmiddels ex-partner. Aan de mooie tijd die je had in je ouderlijk huis of je eigen eerste woning. Als je deze positieve gevoelens actief opzoekt, zullen ze de onrust van wat je voelt over het afscheid kunnen verzachten.

Zo kijk ik met warme gevoelens terug op de uren dat ik samen met mijn partner en onze hond door de bossen struinde. De jaren dat ik voor de gemeente Venlo mocht werken hebben mooie vriendschappen opgeleverd. Met al die herinneringen in mijn hoofd en hart kijk ik nu vooruit naar wat er komen gaat.  Naar nieuwe kansen en een nieuw begin voor mijn eigen bedrijf. En onze Sjonnie? Die loopt in gedachten met me mee.


Paul Hermans, juli 2021

Gerelaterde video's:
B R O T H E R S
© 2022
On my Own (in Monochrome) © 2021
S J O N N I E © 2021

Gerelateerd artikel:
Zen als je hond?