Skip to main content

Jezelf ontmaskeren

Laat jij altijd je ware zelf zien? Of ken jij ook situaties waarin je je net even anders laat zien aan de buitenwereld dan hoe jij je van binnen voelt? Momenten waarop het te spannend is om jezelf bloot te geven? Vaak zet je dan een masker op. Je doet even alsof je iemand anders bent… en daarmee verberg je je werkelijke gevoel. Hoe zit het met jouw masker?

Bescherming
Begrijp me niet verkeerd, het dragen van een masker is soms best handig. Het is een manier om niet geraakt te worden, ergens bij te horen, om op te vallen of gezien te worden. Door je masker voel je je veilig en beschermd tegen mogelijke afkeuring van bijvoorbeeld familieleden, vrienden, leraren of werkgevers. Zelfs als dat betekent dat je in een dergelijke situatie niet trouw bent aan jezelf.

Wat levert het op?
Maar waar beschermt je masker jou dan precies tegen? En hoe functioneel is het nu nog voor je? Wat levert het je op? Een masker opzetten in situaties die jij lastig vindt lijkt handig, maar op termijn kan het ook tegen je gaan werken. Je bent namelijk niet (meer) jezelf.

“De grootste moed is durven te zijn wie je bent.”

John Lancaster Spalding, schrijver, dichter en mede-oprichter van de Katholieke Universiteit van Amerika

Ik heb mijn echte zelf verborgen
En toen een masker opgezet.
Ik was klein en jij al groot
Je lachte tegen mij. Ik lachte terug en zag verrast
Dat jij niet zag dat dit mijn masker was.

Ik heb mijn echte zelf gevonden

In de schaduw, op een plekje zonder licht.
Mijn masker valt, ik schrik; nu heb ik geen gezicht!
Je lacht nog tegen mij. Ik lach terug en besef verrast:
Ik dacht zelf dat ik mijn masker was! *

Het kost moed
Zeker, het kost moed om je masker af te zetten. Want hoe zal jouw omgeving reageren? Herinner jezelf er dan aan dat er maar één is die jou hoeft te accepteren en dat ben jezelf!
Door te beseffen dat jij helemaal oké bent zoals je bent, mag alles er zijn. Je sterke maar ook je minder sterke kanten, je hoogte én je dieptepunten. Vanuit die complete acceptatie van jezelf ontstaat de ruimte om 100% trouw te blijven aan jezelf, in elke situatie. De goedkeuring van anderen doet er dan niet meer toe. Hoe bevrijdend is dat?

Dus je masker afzetten hoeft niet... maar mag wel. Als het goed voelt!


Paul Hermans, juni 2021


Gerelateerde video:
zebrapaard © 2016


* uit Dichterbij komen. Kwetsbaar voelen & krachtig zijn door Harry Vos met Andrea Luijten