Skip to main content

Applaus voor jezelf

Door het coronavirus zijn we beperkt in onze vrijheid en ons contact met anderen. Geen hand, geen kus, geen aai over de rug of klop op de schouder. We begroeten elkaar met een elleboog, een voetje, een knikje of een knipoog. Ondanks alles laten we zien dat we elkaar waarderen. Door elkaar aan te kijken en te glimlachen (ja, zelfs met mondkapje). Maar hoe zit het met de waardering voor jezelf?

Bewondering voor jezelf
Terwijl we de ander bewonderen om een mooie kwaliteit of eigenschap en dat ook uitspreken, zijn we geneigd onszelf naar beneden te halen. Echt ergens goed in? Ik? Mwoah!
Maar kijk eens goed naar jezelf. Je zult ontdekken dat er best veel dingen zijn die jij goed kan en die een compliment verdienen. Wat is jouw talent? Wat siert je? Welk resultaat heb je behaald?

Spreek naar jezelf uit waar je trots op bent. Dat voelt in het begin even raar, omdat je het niet gewend bent, maar het helpt je vooruit. Want alles wat je aandacht geeft, groeit!

Verbinding en acceptatie
Geef jezelf regelmatig eens een compliment en kijk wat het met je doet. Wedden dat je je beter gaat voelen? Dat kan ook bijna niet anders. Door bewust naar jezelf te kijken en jezelf vaker een oprecht compliment te geven, groeit je zelfvertrouwen.

Een compliment versterkt de verbinding met jezelf. Je accepteert jezelf zoals je bent, met alles wat daarbij hoort! Zelfs de dingen die je wellicht nog kunt verbeteren. Want al ging iets niet goed, je hebt het toch maar mooi geprobeerd.

Dus, wat let je? Geef jezelf een compliment!  
Ik .......!

Wees niet te kritisch. Ook kleine dingen verdienen een compliment. Vind je het (nog) lastig om jezelf een compliment te geven? Ben je jezelf een beetje kwijtgeraakt in deze rare tijd en kan je zelfvertrouwen een extra boost gebruiken? Neem dan vrijblijvend Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op.


Paul Hermans, november 2020

"Geloof in jezelf en alles wat je bent."

Christian D. Larson, Amerikaans New Thought leraar en auteur