Skip to main content

Rust in je hoofd

Ken je dat? Van die gedachten die ineens in je hoofd komen? Die zich, wanneer ze eenmaal in je hoofd zitten, zich hardnekkig blijven opdringen? Per dag heb je tussen de 20.000 en 80.000 gedachtes en die zitten allemaal in je hoofd. Dus in zo’n 20% van je lichaam breng je 80% van je tijd door. In de overige 80% van je lijf zit je per dag dus maar 20%. Best raar eigenlijk.

Je kritische ik
Het grootste deel van de dag zit je in je hoofd én daar zit ook je kritische ik. Dat stemmetje dat overal iets van vindt of denkt te moeten vinden: “Je kunt het niet, je bent niet goed genoeg, schiet eens wat op, stel je niet aan, weet je het zeker?”
Herkenbaar?
Dát we zoveel gedachten hebben is niet erg, maar wel dat we die gedachten zo serieus nemen. Want gek genoeg weet je onbewust wel dat wat je innerlijke stemmetje zegt niet waar is, maar je handelt er niet naar. Tijd om weer in contact te staan met wie jij bent, met je emoties en je lichaam! Je bent tenslotte meer dan de gedachten in je hoofd.

Wandelen
Er zijn verschillende manieren om je hoofd leeg te krijgen. Waar ik persoonlijk altijd veel baat bij heb is wandelen.  Al helemaal wanneer ik met mijn volle aandacht wandel en ook nog eens al mijn zintuigen gebruik.

"Bewust ademen is de haast uit je hoofd halen... en kijken wat er overblijft."

(vrij naar) Els Ockers, auteur

Probeer het maar eens tijdens een wandeling: voel de zon op je huid of de wind door je haren, ruik de bosbodem, de bloemen, de planten... proef de bramen en hoor de vogels en insecten. De natuur relativeert en tijdens het wandelen maken je hersenen dopamine aan. Door dit stofje krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en geluk. Je voelt je gelukkig én je maakt je hoofd leeg. Twee vliegen in één klap! Mooi toch?

Ademen
Helaas heb je het bos niet altijd binnen handbereik. Soms zit je op je werk of thuis en zit je hoofd gewoon te vol. Wat doe je dan? Een fijne ademhalingsoefening biedt dan uitkomst. Bewust ademen, en dan met name het uitademen, is namelijk ook een goede manier om meer te zakken in je lijf. Om je volle hoofd wat leger te maken en de controle wat meer los te laten! Door bewust te ademen breng je meer rust in je hoofd en voel je meer je eigen ruimte. 

Oefening
Voor een bijeenkomst met collega’s heb ik een ademhalingsoefening ingesproken die meer rust in je hoofd brengt. Hartstikke praktisch en absoluut niet zweverig (mocht je dat al denken).
Denk je nu, die oefening wil ik ook? Stuur me dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt het geluidsfragment toegestuurd. Na een paar keer heb je het ritme te pakken en lukt het prima zonder begeleiding. Maar voor hetzelfde geld vind je het gewoon prettig om naar mijn stem te luisteren (lach).

Adem in... adem uit.


Paul Hermans, juli 2020

"Super deze oefening! Dat doe je goed.
Daar mogen er meer van komen."
J. de Greef

"Dank voor deze fijne oefening met goede achtergrondmuziek en jouw fijne warme stem!
Deze ga ik vaker gebruiken."
M. Janssen.

"Wat een heerlijk oefening. Voelde het helemaal stromen. Dank je wel."
S. Camp

"Lekker rustgevend."
N. Hofmans

"Fijne oefening. Ik heb hem opgenomen in mijn routine... en ik luister graag naar je."
P. van Kempen