Vorm geven aan mijn identiteit

Er wordt wel eens gezegd dat het lezen en doorgronden van romans de empathie van de lezer kan helpen ontwikkelen. Zelf ben ik fotografie en film gaan gebruiken bij mijn persoonlijke ontwikkeling en het vorm geven aan mijn eigen identiteit.

Wanneer ik als pr-medewerker werkzaam ben in Museum van Bommel van Dam in Venlo ontstaat mijn fascinatie voor fotografie en film.
In 2008 koop ik mijn eerste kunstwerk aan, het tweeluik WALD van Monique Camps (Venlo, 1966). Er volgt nog een aankoop... en nog een... en nog een. Werken van voornamelijk Nederlandse kunstenaars als Charlotte Dumas, Suzanne Jongmans, Ingeborg Meulendijks en Rob Moonen.

Zelf aan de slag
Schoorvoetend neem ik ook zelf de camera in de hand. Ik heb geen kunstachtergrond en noem mezelf dan ook geen kunstenaar. Maar ik heb enorm veel plezier in het maken van foto's (o.a. de serie 'The Journey of the Hero, autour d'un Garçon' op deze website).

Op een gegeven moment koop ik een camera waarmee ik ook kan filmen. Dan is het hek van de dam. Inmiddels heb ik een groot archief aangelegd van korte opnames, vaak niet langer dan 60 seconden. Sinds een aantal jaren maak ik van deze opnames korte films die mijn leven in beeld brengen.

Vorm geven aan mijn identiteit
Door een gebeurtenis kan ik ineens aan een opname denken die ik wellicht jaren geleden heb gemaakt. Die zoek ik dan op in mijn archief en maak er een korte film van, al dan niet voorzien van tekst of muziek. Deze korte films brengen mijn persoonlijke ontwikkeling in beeld en zijn in eerste instantie bedoeld voor mezelf.

Met de billen bloot
Voor mijn eindpresentatie tijdens het derde schooljaar aan De Kleine Tiki in Breda, besluit ik twee zeer persoonlijke films aan mijn studiegenoten te laten zien; autour d’un Garçon, the sequel - SURVIVOR en Beautifully Fallen Apart. Het is een spannend moment voor me. Een intiem inkijkje in mijn leven.
De films worden goed ontvangen en ik krijg oprecht mooie reacties. Dat stimuleert me om door te gaan. In het vierde jaar volgt Duende, een anthologiefilm van 18 opnames, voor elke studiegenoot een.
Tijdens mijn vervolgopleiding bij Studio Mattias ontstaan soortgelijke films, als Awakenings, the essence of being me en Sequences: Stories about dreams, choices and happiness.

Het maken van korte verhalen is zo een belangrijk aspect van mijn persoonlijke ontwikkeling geworden. Een groot aantal van die verhalen houd ik voor mezelf. Anderen vind je terug op mijn videowebsite bij Vimeo.

Fotografie, film, tekenen, schilderen of boetseren. Het maakt niet uit welk medium je gebruikt om je persoonlijke ontwikkeling in beeld te brengen... Als je er maar mee aan de slag gaat. Want investeren in je persoonlijke ontwikkeling loont!


Paul Hermans, januari 2019

"It's not what you look at that matters, it's what you see!"

Henry David Thoreau, essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter
Schelling 2 | 6075 GZ Herkenbosch | Tel. 06 53969472
Roordborst