Skip to main content

Zen als je hond?

Ik las een artikel met als titel ‘Een belangrijke les die je van je hond kunt leren’. Je hond zou je laten zien hoe je in het moment kunt leven. Ik ben er eens goed voor gaan zitten en heb onze Clumber Spaniël geobserveerd. En het is waar! Onze Sjonnie is zo zen als maar zijn kan. Nu hoor ik diegenen die onze hond kennen zeggen: “Zen? Sjonnie? Dacht het niet!”

Als je zen bedoelt als in rustig, dan klopt dat ook. Onze hond kan behoorlijk opdringerig zijn en heeft een eigen(wijs) karakter. Ik bedoel met zen dat hij me inderdaad laat zien hoe hij, bewust of onbewust, in het moment leeft. Maar wat betekent dat, leven in het moment, in het NU?

Morgen en gisteren
We leven in een maatschappij die vooral gebaseerd is op denken en het maken van plannen. Vooruitdenken aan de toekomst: 'Wat eet ik morgen?' 'Wat wil ik doen dit weekend?' 'Waar gaan we op vakantie als het weer mag?' 'Waar wil ik staan over drie of vijf jaar?'
Door al die plannenmakerij zijn we meer gaan piekeren en ons meer zorgen gaan maken over later.
Met andere woorden: we zijn vooral bezig met wat er morgen kan gebeuren óf wat er morgen mis kan gaan. De andere kant is er ook. Gevoelens van spijt, berouw of verlangen naar wat voorbij is: 'Vroeger was alles beter.' 'Was ik maar niet zo boos geworden.' 'Had ik dat laatste stukje vlaai met slagroom maar niet gegeten.' Feitelijk brengen al die gedachten je niet veel. Het échte leven is niet vroeger of straks, maar voltrekt zich NU. Op dit moment!

Sjonnie leeft in het moment
Door je huisdier te observeren, leer je een belangrijke les van aanwezig zijn in het nu. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar dat is het niet.
Onze Sjonnie staat bijvoorbeeld op om zeven uur (met tegenzin, net als zijn baasje) en gaat naar buiten om zijn behoefte te doen. Daarna krijgt hij zijn ontbijt. Een extra lange wandeling in de middag, op zijn tijd wat lekkers en aansluitend avondeten tussen vijf en zes. En later op de avond? Nog een wandeling. En tussendoor? Een beetje spelen en heel veel slapen. Naast eten is slapen zijn favoriete bezigheid.

Alle dagen lijken een beetje hetzelfde. Maar eigenlijk is het een mooi voorbeeld van leven in het moment. Sjonnie is niet bezig met zijn eten van morgen, het besnuffelen van zijn hondenvriendinnetje Tibie vanochtend of de fijne wandeling van gisteren. Voor hem telt alleen het NU. En dat geldt niet alleen voor onze Sjon, maar voor elk huisdier.

Meer in het NU leven
Met je volle aandacht in het moment leven. Wanneer deed jij dat voor het laatst? En dan écht bewust? Niet nadenken over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen of over de dingen die je nog wil óf moet doen. Want dan gaat het moment zelf weer aan je voorbij.

Focus je eens op dat wat er NU is: Wellicht lig je in de tuin terwijl je dit leest. Het is aangenaam warm en je voelt de zon op je lichaam. Je voelt je ontspannen in de schaduw van een grote eik. De wind ruist zachtjes door de bladeren. Je hoort de vogels, druk in gesprek met elkaar. Een roodborstje pikt wat kruimels van de grond. Je hoort zachte muziek bij de buren en in de verte blaft een hond. Je voelt je één met je omgeving. Eén met het moment. Geen gedachtes, geen herinneringen, geen emoties. Alleen ZIJN. Klinkt heerlijk toch?

Het gaat niet vanzelf
Leven in het NU is niet moeilijk. Ja, je moet wel een beetje oefenen. Het gaat niet vanzelf. Maar hoe vaker het je lukt om in het moment te zijn, des te relaxter jij je voelt. Hoe? Door je aandacht te focussen op datgene waar je mee bezig bent: Loop je door het bos? Ben dan met je aandacht bij het bos. Neem alle nog zo kleine dingen waar. Kijk en luister! Praat je met een vriend of collega? Houd dan je aandacht bij hem of haar. Geniet van je werk terwijl je aan het werk bent. Eet zonder afleidingen en focus op je eten, met al je zintuigen. Wat ruik ik? Wat proef ik? Zo eenvoudig kan het zijn.
Trek je aandacht naar het NU en laat je meeslepen door het moment! Misschien word je dan wel net zo zen en gelukkig als onze Sjonnie.


Paul Hermans, april 2021

Gerelaterde video's:
B R O T H E R S © 2022
On my Own (in Monochrome) © 2021
S J O N N I E © 2021

“Yesterday's the past, tomorrow's the future. But today is a gift - that's why it's called the present.”

Bill Kean, Amerikaanse striptekenaar